Inregistrare factura externa de avans si plata TVA in vama

Chestiuni specifice programului SAGA PS
scarlatescum

Inregistrare factura externa de avans si plata TVA in vama

#1 Mesaj de scarlatescum »

Am un PFA, platitor de TVA, avand ca si obiect de activitate import export si pe care fac import din Turcia si comert in Romania, fara casa de marcat. Pe 16 Iunie 2014 am primit factura proforma, pentru un import care urma sa soseasca dupa 3-4 saptamani adica in luna Iulie 2014. Tot pe 16 Iunie 2014 am efectuat plata facturii proforme externe integral. Deasemenea am primit pe 28 Iunie o factura proforma pentru transport. Pentru aceste facturi comisionarul vamal a calculat un TVA in valoare de ..... lei platibil in vama, pe care i-am platit pe data de 30 Iunie 2014.

Cum as putea sa fac inregistrarea facturilor proforme de avans pentru marfa si de transport ?
Cum sa inregistrez TVA-ul platit deja in avans (pentru import de bunuri si cel aferent transportului) in vama ? unde se evidentiaza el asa incat sa se deduca pe luna iunie si sa apara acest lucru pe declaratia 300 ?

Va multumesc anticipat !
Ultima oară modificat Mie Iul 16, 2014 10:01 am de către scarlatescum, modificat 1 dată în total.

balazse

Re: Inregistrare factura externa de avans si plata TVA in va

#2 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
Plata facturilor o sa fie o cheltuiala deductibila, dar TVA va fi una nedeductibila.
Factura proforma nu este un document justificativ ca urmare nu il inregistrezi, doar cand vei factura efectiva.
Ca si o metoda de inchidere a facturilor poti citii aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... =deconturi

scarlatescum

#3 Mesaj de scarlatescum »

Multumesc, asa am facut, au iesit bine toae sumele ....insa.... nu s-a dedus TVA-ul platit in avans . La declaratia 300 am un sold pozitiv desi ar trebui sa fie negativ datorita ultimei plati facute....

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Te referi la TVA platit in vama? Aceea trebuie sa introduci manual in D.300, programul nu are de unde sa stie care inregistrare ca si plata se refera plata TVA-ului (daca utilizezi Saga C atunci trebuie sa uiti ca Saga PS este un pic diferit).

scarlatescum

#5 Mesaj de scarlatescum »

multumesc! asa am facut pt luna iunie

scarlatescum

#6 Mesaj de scarlatescum »

utilizez saga PS. Pt iunie am introdus manual. Pt iulie am introdus DVI -ul si mi-a calculat TVA-ul aferent deci se regleaza in program luna aceasta cu TVA-ul. Acum am alta problema la luna iulie. Trebuie sa trec de la trimestru la raportare lunara si vad ca nu imi preia TVA-ul din urma, ci doar cel din luna iulie ....

balazse

#7 Mesaj de balazse »

La configurare societati ai "detalii TVA" completeaza acolo corect trecerea.
Totusi ce TVA nu iti preia din urma? Ai cumva facturi pentru care TVA-ul nu au devenit exigibile?
Fii mai explicit.

Scrie răspuns