Inregistrare dobanda

nasteaf

Inregistrare dobanda

#1 Mesaj de nasteaf »

Buna,
Am venit azi din concediu si sincer nici nu mai stiu sa gandesc, mai ales ca este o firma nou preluata.
Va rog sa ma ajutati.
Am un contract de vanzare din anul 2013 a unui imobil de la Primarie autentificat la notar, in care s-a stabilit ca pretul total al vanzarii este de 700.000 lei +TVA aferent, pret care s-a achitat astfel:
-25% ce reprezinta avansul la data incheierii contractului de vanzare
-diferenta de pret va fi achitata in 36 rate lunare cu o dobanda anuala de 10% conform unui scadentar anexa la contract.
Dobanda de 10% nu a fost inregistrata in valoarea imobilului la data achizitiei.
Intrebare:
Cum inregistrez acum dobanda platita in fiecare luna odata cu rata lunara la Primarie cf.scadentarului?
Mentionez ca rata lunara o descarc pe factura emisa de Primarie la data perfectarii contractului de vanzare .
Va multumesc.

tomac

Re: Inregistrare dobanda

#2 Mesaj de tomac »

Atunci nu se înregistra dobânda în prețul de achiziție. Abia după apariția OMFP 1802 se pune problema dobânzii ca parte a valorii de achiziție, dar și aceasta până la punerea în funcțiune a imobilizării.
Se contabiliza pe 666. Dacă nu s-a făcut așa se înregistrează prin 1174 cea din anii anteriori și prin 666 cea din anul ăsta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nasteaf

#3 Mesaj de nasteaf »

Multumesc inca odata.

nasteaf

#4 Mesaj de nasteaf »

Am inca o intrebare legata de inregistrare dobanda.
La o societate am un contract de imprumut cu un nerezident(asociatul firmei) de 10.000 EUR incheiat in 23.08.2015, suma incasata prin cont EUR in 25.08.2015, contractul de imprumut avand urmatoarele clauze:
-creditul sa fie restituit integral la data de 15.08.2018
-suma de 10.000 EUR este purtatoare de dobanda de 3% pe an
-dobanda pentru suma de 10.000 EUR incepe sa curga de la data de 23.08.2015, aplicandu-se la capitalul nerestituit
-dobanda este scadenta la restituire, pentru fiecare valoare restituita in parte.
Societatea are ca obiect de activitate Dezvoltare imobiliara, incepand constructia unui bloc de locuinte in vederea revanzarii.
Cum si cand inregistrez dobanda aferenta creditului?
Fiind nou infiintata in 2015, societatea este platitoare de impozit pe venit microintr.
Multumesc.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Lunar și obligatoriu la restituire se actualizează.

nasteaf

#6 Mesaj de nasteaf »

Multumesc de raspuns.
Daca inregistrez lunar dobanda calculata in EUR in contul 4558, tot lunar ar trebui reevaluat soldul contului 4558 la cursul din ultima zi din luna nu??

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Da.

Scrie răspuns