Persoana fizica care practica o meserie in mod independent

ignatc189

Persoana fizica care practica o meserie in mod independent

#1 Mesaj de ignatc189 »

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti daca urmatorul rationament este corect:

O persoana fizica, economist, trebuie sa desfasoare timp de o luna, o activitate care presupune obtinerea unui venit. Nu se poate face contract de munca, ci contract de reprezentare sau de mandat. Persoana respectiva trebuie ca in 15 zile de la semnarea contractului sa se inregistreze la Fisc drept "persoana care obtine venituri din practicarea unei meserii", depune formularul 070, precum si formularul 220 in care trece venitul pe care-l va obtine.
Se plateste doar impozitul de 16%, nu?

Impozitul il va plati persoana care realizeaza venitul, deci va depune pana pe 25 mai, anul urmator, declaratia 200. Este corect ca cel care plateste, beneficiarul, sa inregistreze cheltuiala cu suma pe care o va plati si atat. Impozitul pe venit il declara si plateste persoana care obtine venitul.

Persoana este salariata cu norma intreaga, la o societate, se platesc toate contributiile pe salariu.

M-am uitat pe formularul 070. "Economistul" se incadreaza la "Profesii libere", la "contabil". Documentul de autorizare este diploma de licenta, cu numar si data, iar organul emitent este Universitatea?

Se poate presta aceasta activitate fara sa fii expert contabil autorizat ca PFA? Atat timp cat iti declari activitatea si platesti impozit pe venitul pe care il obtii?

Multumesc!

tomac

Re: Persoana fizica care practica o meserie in mod independe

#2 Mesaj de tomac »

Nu se poate. Poate fi înregistrat la ORC dar numai pentru operare de date de documente primare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns