TVA deductibil

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
badalaum161

TVA deductibil

#1 Mesaj de badalaum161 »

Buna ziua! Intrebare: este deductibil TVA-ul la o livrare de bunuri imobile catre asociatul unic?
Multumesc!

paturcai

Re: TVA deductibil

#2 Mesaj de paturcai »

Cod fiscal 2016:
Art. 270 (Livrarea de bunuri)
.....
(7) Transferul tuturor activelor sau al unei părți a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, și de pasive, realizat ca urmare a altor operațiuni decât divizarea sau fuziunea, precum vânzarea sau aportul în natură la capitalul unei societăți, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă stabilită în România în sensul art. 266 alin. (2), în condițiile stabilite prin normele metodologice. Transferul tuturor activelor sau al unei părți a acestora, efectuat cu ocazia divizării sau fuziunii, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă stabilită în România în sensul art. 266 alin. (2). Atât în cazul transferului tuturor activelor sau al unei părți a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, și de pasive, realizat ca urmare a altor operațiuni decât divizarea sau fuziunea, cât și în cazul transferului tuturor activelor sau al unei părți a acestora efectuat cu ocazia divizării sau fuziunii, primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului în ceea ce privește ajustarea dreptului de deducere prevăzută de lege.
Norme metodologice:
Pentru ca o operațiune să poată fi considerată transfer de active, în sensul art. 270 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie să facă dovada intenției de a desfășura activitatea economică sau partea din activitatea economică care i-a fost transferată, și nu să lichideze imediat activitatea respectivă și, după caz, să vândă eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligația să transmită cedentului o declarație pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea acestei condiții. Pentru calificarea unei activități ca transfer de active nu este relevant dacă primitorul activelor este autorizat pentru desfășurarea activității care i-a fost transferată sau dacă are în obiectul de activitate respectiva activitate.

Daca la achizitie societatea care livreaza a dedus TVA iar cumparatorul nu este persoana impozabila se va colecta TVA.

Livrarea de bunuri - daca cel care livreaza bunurile este inregistrat in scop de TVA - este supusa TVA in cota valabila in momentul efectuarii acelei livrari.

Aveti ambele variante; dar din ce inteleg, in ambele situatii factura se va intocmi cu TVA.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns