cic tata

popad70

cic tata

#1 Mesaj de popad70 »

Am urmatoarea situatie:
-firma intra in insolventa
-un salariat (barbat ) vrea sa intre in concediu crestere copil
-pentru toti salariatii se inceteaza contractele cu art 55 lit b
1-pentru salaritul care vrea sa intre in cic il incetez tot cu 55 lit b?
-copilul nu are inca 42 de zile si nu a depus cerere de suspendare

2-pot sa-i incetez contractul cu art 55 lit b si sa-si depuna dosarul pentru indemnizatie?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc mult!

pinteae

Re: cic tata

#2 Mesaj de pinteae »

Daca firma are probleme financiare si intra in insolventa, fapt care determina incetarea relatiilor de munca, sunt de parere ca incetarea contractelor de munca ar trebui facuta in baza art. 65 alin. (1).

Dosarul se depune dupa trecerea celor 42 de zile de CM. Daca CIM-ul inceteaza in perioada de CM, pentru perioada ramasa, pana la limita celor 42 de zile, asiguratul poate solicita plata indemnizatiei de CM de la Casa de Asigurari de Sanatate. Dupa ce s-au scurs cele 42 de zile, poate sa-si depuna cererea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului.
Eugen Pintea

popad70

#3 Mesaj de popad70 »

Eu am primit cereri de la angajati pentru incetarea contractului cu art. 55 lit. b.

De la tatal respectiv nu am primit cerere.
Deci ar trebui sa- incetez contractul cu 65.1
Si cum sa procedez: la cei care au depus cerere pentru incetare cu 55b sa le fac asa sila ceilalati sa le fac cu 65.1?
Astazi trebuie sa le incetez contractele.
Multumesc mult pentru ajutor!

cernatv

#4 Mesaj de cernatv »

Vezi că-i concediere colectivă, nu individuală. Vezi în Codul Muncii că e o altă procedură.

popad70

#5 Mesaj de popad70 »

Angajatorul are 11 salariati activi, unul suspendat petru cic.
In codul muncii :
"1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri. "

Conform pct)2 firma s-ar incadra in concedieri colective desi are sub 20 de salariati , nu?
Multumesc!

grecus149

#6 Mesaj de grecus149 »

tatal poate intra in conc.pt crestere copil si inainte de implinirea celor 42 de zile ,daca mama nu beneficiaza de concediu medical pt lehuzie.

Scrie răspuns