Reevaluare cladire pt impozitare. Este obligatoriu sa o inregistrez in conta?

iridone

Reevaluare cladire pt impozitare. Este obligatoriu sa o inregistrez in conta?

#1 Mesaj de iridone »

Buna ziua.

Am facut la 31.12.2023 reevaluare la 5 ani pt impozitare a cladirii pentru primarie. Valoarea din acest raport sunt obligata sa o inregistrez si in contabilitate? Eu tin minte ca s-a scos aceasta obligatie de a reevalua in contabilitate a cladirilor...a ramas optionala...dar nu mai stiu baza legala ! :roll:
Ma puteti ajuta?

tomac

Re: Reevaluare cladire pt impozitare. Este obligatoriu sa o inregistrez in conta?

#2 Mesaj de tomac »

Nu. Raportul de evaluare pentru stabilirea valorii de impunere nu se înregistrează în contabilitate. Este clar în normele de aplicare a codului fiscal.
Vedeți punctul 39 din normele de la 458.
"39. (1) Rapoartele de evaluare se întocmesc de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării și reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință și nu se înregistrează în evidențele contabile."
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gabreai

Re: Reevaluare cladire pt impozitare. Este obligatoriu sa o inregistrez in conta?

#3 Mesaj de gabreai »

Buna ziua.

Va rog frumos sa ma ajutati.
In contabilitate am o suma mai mare cu 1.600.000 lei fata de raportul de evaluare intocmit la data de 31.12.2024, de un evaluator autorizat.
Au fost facute multe renovari la cladire, care au fost inregistrate pe amenajare cladire, apoi, la finalizare, au fost adaugate la valoarea cladirii in contabilitate.
Va rog frumos sa imi spuneti daca trebuie sa fac ceva in contabilitate.

Multumesc.
Ana

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Ce fel de raport? Pentru stabilirea valorii fiscale?

gabreai

#5 Mesaj de gabreai »

Raport de evaluare pentru impozitare.
Au trecut 5 ani de la ultimul raport depus la Locale, pentru stabilirea impozitului anual

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Acesta nu se înregistrează în contabilitate.

gabreai

#7 Mesaj de gabreai »

Va multumesc frumos!

Scrie răspuns