Tva de plata in urma control Anaf

santas

Tva de plata in urma control Anaf

#1 Mesaj de santas »

Buna seara,intampin si eu o problema cu inspectorii care mi au verificat contabilitatea la firma la care lucrez si doresc sa ma ajitati cu un punct de vedere:
In dec 2023 am facturat unui client mai vechi din Polonia pe un cont de tva pe care acrsta si l a schimbat in martie 2023,nemaiverificandu l in VIES.Clientul si a schimbat codul ,neinformandu ne,continuind sa isi desfasoare activitatea ca platitor de tva cu un alt cod valid.
Inspectorii au gasit aceasta neconcordanta din 390 si imi impun sa platesc tva ul pe acele facturi.Nu mi se pare deloc corect sa platesc acel TVA.
S a mai confruntat cineva cu astfel de situatie?
Multumesc !

balazse246

Re: Tva de plata in urma control Anaf

#2 Mesaj de balazse246 »

Dar inainte de a emite factura trebuie sa verifici daca este sau nu inregistrat in scopuri de TVA si doar atunci poti emite factura fara TVA.
Faptul ca ai emis aceste lucru, indiferent ca ai fost anuntat sau nu de client despre modificare, raspunderea din pacate ii a ta.

santas

#3 Mesaj de santas »

Avandu l deja in baza de date, nu l am mai verificat.El nu a incetat niciodata sa fie platitir de taxa in Pl la data facturarii,doar si a schimbat codul.
Multumesc !

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Pana la urma tu ai facut o livrare catre o firma inregistrate in scopuri de TVA din Polonia cu CIF valid in VIES, corect?
Daca da, atunci inseamna ca ai procedat corect, iar ANAF, dupa parerea mea personala, nu are de ce sa iti ceara emiterea facturii cu TVA (ai dovade livrarii intra-comunitare pe baza de CMR, iar faptul ca a fost inregistrata de o alta firma decat pentru care a fost emisa, nu inteleg de ce ar fi problema ta, si nu a clientului).
Daca s-a schimbat CIF-ul, inseamna ca s-a schimbat firma, iar firma noua nu avea dreptul sa inregistreze factura o data ce a fost emisa pe firma veche si trebuia sa va anunte.

santas

#5 Mesaj de santas »

Prin RIF vom plati acel tva cu dreptul de a corecta si a l recupera ulterior.Multumesc !

Scrie răspuns