Firma romaneasca de transport, incheie un contract cu o firma daneza, aceasta din urma avand datoria de a asigura activitate celor doua camioane apartinand firmei romanesti. Totodata, firma daneza se obliga sa recupereze TVA-ul din facturile de motorina si din taxele de drum din UE prin declaratia 318, fapt pentru care firma romaneasca i-a pus la dispozitie firmei daneze, prin procura notariala, drept de semnatura electronica. (firma daneza, contra unui comision, plateste firmei romanesti TVA-ul din facturi, dupa care si-l recupereaza prin Declaratia 318).
Acum, am urmatoarele pe luna august:
Firma daneza are de platit firmei romanesti 3000 euro in urma a 3 transporturi.
1.Firma daneza emite o factura catre firma romaneasca cum ca a inchiriat firmei romanesti remorca (700 euro). Pe aceasta factura scrie asa: "The sale is zero rated. The rules of reverse charge apply." Intrebarea mea: ce inseamna "the sale is zero rated"?
2.Prin contract, firma romaneasca a primit un card cu care sa alimenteze din UE motorina. Furnizorul de motorina e alta firma, firma ce emite factura cu TVA firmei romanesti contravaloarea motorinei achizitionate, 1.500 euro. Aceasta factura o achita firma daneza.
3. Dupa toate astea, firma romaneasca emite factura catre firma daneza, factura continand urmatoarele linii:
-transport conf contract nr... 3.000 euro
-motorina conf. ctr... -1.500 euro
-conf. ctr... -700 euro (remorca)
Total...800 euro
Dilema mea...
Daca factura de motorina nu trebuie sa o inregistrez in D390 pentru ca are TVA, factura daneza pentru remorca (pe care scrie "the sale is zero rated") trebuie sa o declar in D390?
Eu cred ca nu, de aceea la emiterea facturii de catre firma romaneasca, apare stornarea de 700 de euro.
De asemenea, nici in contabilitate nu pot inregistra nici factura de motorina si nici cea de inchiriere a remorcii, pentru ca nu mai iese nicio socoteala daca inregistrez si factura romaneasca emisa catre firma daneza...
Sunt in ceatza total, care aveti asemenea spete, va rog un comentariu